Η χορτοφαγική δίαιτα έχει συσχετισθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη. Όσον αφορά τη ψυχική υγεία, όταν η διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και ελαιόλαδο, καθώς και χαμηλή κατανάλωση κρέατος, ο κίνδυνος νόσησης από κατάθλιψη φαίνεται πως μειώνεται. Ειδικά δε η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να συσχετίζεται τόσο με την πρόληψη όσο και με τη βελτίωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας (Nutritional Neuroscience, Δεκέμβριος 2018). Η αποτελεσματικότητα των διατροφικών τροποποιήσεων στη διάθεση μπορεί να φανεί άμεσα και πολύ νωρίτερα από την φαρμακοθεραπεία ή τη ψυχοθεραπεία, οι οποίες συνήθως χρειάζονται κάποιες εβδομάδες προκειμένου να δείξουν το θεραπευτικό τους όφελος. Ήδη μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε πως η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών, όπως Β12 ή φυλλικού οξέως, μπορεί να συνέβαλλε στην εκδήλωση κλινικής κατάθλιψης. Παρόλα αυτά, πρόσφατα δεδομένα μας επισημαίνουν το γενικότερο ρόλο της διατροφής, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία μέτριας ή και σοβαρής μορφής κατάθλιψης, ειδικά σε συνδυασμό και με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Χρειάζεσαι βοήθεια;
Συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!